Selecteer een pagina

Lezingen

Plenaire lezing 1: Anabole steroïden en ‘other stuff’.
Dr. Pim de Ronde, Spaarne Gasthuis Haarlem

Een man van 32 jaar raadpleegt u. Hij doet mee aan wedstrijden, maar nu heeft hij gynaecomastie ontwikkeld. Op sportscholen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van spieropbouwende middelen. Dikke spieren als gevolg, maar ook bijwerkingen als gynaecomastie, testisatrofie, libidoverlies. Schildklierhormoon wordt gebruikt als stimulans, maar werkt dit wel? In deze lezing wordt ingegaan op de diverse middelen die als prestatie bevorderend worden gebruikt, hun effecten, hun bijwerkingen, en praktische adviezen voor de huisarts m.b.t. diagnostiek, bijwerkingen en behandeling.

 

Plenaire lezing 2: CVRM: cardiovasculair risicomanagement anno 2019, wat  moeten we met NOAC’s en die dure cholesterol verlagers?
Dr. Remy Bemelmans, Gelderse Vallei Ede

Nooit meer naar de thrombosedienst, en een cholesterol van 2.0 mmol/l. De nieuwe loten aan de boom van (secundaire) c.v. risico preventie. Werkzaam, gemakkelijk, duur. In deze lezing wordt ingegaan op beide soorten middelen, hun achtergrond, werking en kosten effectieve inzet voor c.v. risico preventie in de huisartsenpraktijk.

 

Plenaire lezing 3: Interactieve endocrinologische casuïstiek.
Prof. dr. Bruce Wolffenbuttel, UMCG Groningen

Mevrouw R. is zwanger. Wat moet zij met haar thyroxine? De heer S. is 5 kg afgevallen en kan op zijn mountainbike de heuvel niet meer op fietsen. Mevrouw T. gebruikt al 6 jaar alendroninezuur en heeft plotselinge rugpijn. Iedere dag kan gevuld zijn met spotdiagnoses, behandeling, en adviezen op gebied van endocriene aandoeningen. In een casuïstiek sessie bespreken we een aantal veel voorkomende vragen en problemen op endocrien gebied in de huisartsenpraktijk.